Tel: (+36) 28 514-485
Aktuális

Ajánlatkérés

Szerviz, alkatrész

1200 kocás tenyészcentrum Tedejen

2017-10-19

Az új kocaszállás felvetésre egy olyan, minden igényt kielégítő tenyészcentrumot javasoltunk a Beruházónak, amivel a legkorszerűbb módon, de nagy energiahatékonysággal tud majd termelni, a lehető legkevesebb munkaerőráfordítással. Számos ötlet és elképzelés után végül egy igazán példaértékű megoldás született Tedejen, ismerje meg Ön is!

 

Tenyészcentrum - 720fh kocaszállásTenyészcentrum - 720fh kocaszállásTenyészcentrum - 720fh kocaszállásTenyészcentrum - 720fh kocaszállásTenyészcentrum - 720fh kocaszállásTenyészcentrum - 720fh kocaszállásTenyészcentrum - 720fh kocaszállásTenyészcentrum - 720fh kocaszállás
1200fh-es tenyészcentrum1200fh-es tenyészcentrum1200fh-es tenyészcentrum1200fh-es tenyészcentrum1200fh-es tenyészcentrum

A néhány hónapos üzemeltetés alatt jelentkező változások eddig a következők:

vetélés a kocaszálláson harmadára csökkent

vetélés a süldőknél 1%-ra csökkent

fialásnál átlagban 1 malaccal több

jelentősen csökkent a munkaidő

nagyot javult a kocakondi

 

A takarmányfelhasználás is jelentősen javult Hogy minek is köszönhető mindez? Nézzük egy kicsit részletesebben!

A projekt egyik legizgalmasabb része maga a tervezés volt. Egy teljesen új épületet javasoltunk az 1200 kocás telepre, a legkorszerűbb szellőzési és etetési rendszerrel, teljesen hőszigetelve, lagúnás trágyakezeléssel. Az ötlet az volt, hogy egy középső központi folyosós épületben kapjon helyet a kocaszállás, valamint a süldőnevelés, előkészítés és termelésbe állítása is. Egy ilyen komplex, többfunkciós épületet hosszú mérnöki tervezői munka előz meg, amiben most is kiaknáztuk a 3D tervezésünk lehetőségeit. Örök kérdés - főleg egy ekkora tenyészcentrumnál - például a szellőzés is, ami a rendszer "tüdeje". 

 

Kifinomult szellőzés

Az épület minden termében álmennyezetszellőzés van, ami azt jelenti, hogy a levegőt nem közvetlenül kintről szívjuk be, hanem van egy puffer légtér (padlástér), ahol előtemperálódhat. A padlástérbe a levegő az épület két rövidebbik oldalán kialakított előfolyosókon keresztül jut fel. Az épület mindkét végén ezeken az előfolyosókon helyeztük el a hűtő-párásító paneleket, így a levegő csak ezeken a paneleken keresztül juthat be az épületbe. Minden teremben légsebességet mérünk, a kívánt szellőzési értéket pedig az előre programozott (súly, korcsoport és létszám alapján beállított) szellőzési görbéknek mgfelelően kalkulálja a rendszer. Minden ventilátor frekvenciaváltóval szabályozott, energiatakarékos, a kürtők hőszigeteltek. 

tedej tenyeszcentrum

A légbeejtés módja más és más a kocák, süldők és kanok esetében is, de közös bennük, hogy mindig közvetlenül az orrukhoz, egyenletesen, előtemperáltan érkezik.

Az Argos M1 érintőképernyős központi vezérlőn minden teremre külön ránézhetünk, de akár távolról, interneten keresztül is elérhető a telepvezetés számára. Ezen kívül minden terem kapott egy külön teremvezérlők, amit a dolgozók egyszerűen használhatnak a napi rutinnak megfelelően (ki- és betelepítés, takarítás, stb.)

 

Kocaszállás

Tenyészcentrum - 720fh kocaszállás

Képre kattintva galéria nyílik!

A kocaszálláson 12 teljesen automata egyedi takarmányozó állás gondoskodik a 720 koca etetésől. Az Intec MAC rendszerről már írtunk korábban a honlapon, érdemes újra átfutni a főbb jellemzőit, illetve a videót is. A kocaadatokat alapvetően az irodai PC-n, egy sokoldalú magyar felületen kezeli a felhasználó. Az adatokról naponta biztonsági mentés készül. A kocaadatok nem csak a szerveren, hanem az takarmányozó állások vezérlőjében is tárolódnak. Ez igen nagy biztonság az adatvesztés szempontjából. Az istállóban minden esetben kiépítésre kerül a vezeték nélküli hálózat is, hogy a Nomad nevű kéziterminállal valós idejű adatokat lehessen lekérdezni, illetve feltölteni.

 

A PC szoftver főbb funkciói:

- betelepítési adatok rögzítése

- vemhesítési, fialási adatok rögzítése

 

Süldőelőkészítő és süldőnevelő

Tenyészcentrum - Süldőnevelő

Képre kattintva galéria nyílik!

    A termelésre kiválasztott süldők első fázisban a 160 fh-es süldőelőkészítőbe kerülnek. A terem technológiája jó közelítéssel egy álmennyezetszellőzéssel ellátott hizlaldával megegyező. Itt érdemes azonban megjegyezni, hogy az álmennyezet szellőzések között is vannak nagy különbségek. Egyes esetekben a mennyezeti légbeejtők csak oldalirányba, azon belül is csak az egyik kutricasorra ejtik be a levegőt. Az ilyen rendszerek nem biztosítanak minden egyed számára azonos feltételeket, ráadásul a levegőt közvetlenül az állományra "dobják".

 A helyes megoldásnál a kutricák közötti folyosó teli betonos, a légbeejtés pedig erre történik, hogy aztán a karámfalon átbukva, minden kutricában egyenletesen terülhessen szét. Ez a süldőelőkészítő pontosan ilyen szellőzést kapott.

A süldőelőkészítőből egy süldőnevelőnek hívott állomásra kerülnek a süldők. Itt már az egyedi kocaetető rendszerrel ismerkednek és a tanulóprogramnak köszönhetően gyorsan elsajátítják annak használatát. A terem kialakítása és technológiája teljesen megegyezik a kocaszálláséval, csak süldőkre méretezetten.

 

Vemhesítő terem

Tenyészcentrum - Vemhesítő

Képre kattintva galéria nyílik!

A 100 férőhelyes vemhesítőben 4 keresőkan is helyet kapott a terem végében. A sikeres vemhesítés feltételei közé tartozik a megfelelő fényprogram, a kellő ideig tartó kanstimuláció és a jó szellőzés is. Ez utóbbit mi úgy oldjuk meg, hogy a kanfolyosó fölé építjük be a légbeejtő sávot, így egyből a kocák orrához jut a frisslevegő, illetve stimulálásnál még intenzívebb a kan szaga. A kanfolyosókon kanrekesztő ajtókkal terelhetjük a kereső kant, nincs szükség még egy emberre a tereléshez is, illetve a szakaszolt terelnésnek hála, biztosak lehetünk abban, hogy minden koca előtt elegendő időt töltött a kan. Az ajtók a vemhesítőállások felől nyithatók-zárhatók. A vemhesítőállások vályújában szinttartós itatóval biztosíthatjuk az állandó vízutánpótlást, amit az etetés előtt kikapcsolhatunk. A Stallprofi vemhesítő rácspadlók trágyaledobó nyílással rendelkeznek, ami nagymértékben javítja a higiéniát és a dolgozók számára is kényelmes megoldás. A trágyaledobó nyílás ellenére a kocákat nem fenyegeti sérülés veszély, könnyedén megóvhatjuk őket egy apró trükkel.

 

Kanszállás

tedej tenyeszcentrum

A kankutricák kényelmesek és tágasak lettek, külön-külön több, mint 8 négyzetmétert kapott minden kan. Az esetleges agresszió csökkentésére a kanok részére teljesen átláthó karámrendszert terveztünk tüzihorganyzott acélból. A nagyméretű polimerbeton vályú és a rozsdamentes csészés önitatók maximálisan ellenállóak és strapabírók. A kanok jó közérzetét és jó teljesítményét egyértelműen meghatározza a helyesen kialakított, pontos légszállítást biztosító szellőzés. A kutricákat úgy alakítottuk ki, hogy az egyik felén rácspadlóval ellátott aktivitási zónát képeztünk - ide került az itató és a vályú is -,  a másik fele pedig telibetonos pihenőtér. A helyes kutrica-használatot a légbeejtés pontos megtervezésével érjük el. A terem fűtését az álmennyezet alá belógatott deltacsöves rendszer biztosítja.

A beruházásról készült teljes galériát itt megtekintheti!

Tenyészcentrum - SüldőnevelőTenyészcentrum - Süldőnevelő
Tenyészcentrum - VemhesítőTenyészcentrum - Vemhesítő
1200fh-es tenyészcentrum1200fh-es tenyészcentrum1200fh-es tenyészcentrum1200fh-es tenyészcentrum1200fh-es tenyészcentrum1200fh-es tenyészcentrum1200fh-es tenyészcentrum1200fh-es tenyészcentrum1200fh-es tenyészcentrum1200fh-es tenyészcentrum1200fh-es tenyészcentrum1200fh-es tenyészcentrum1200fh-es tenyészcentrum

« vissza