tel: (+36) 28 514-485
Aktuális

Ajánlatkérés

Szerviz, alkatrész

Új korszak a borjúnevelésben a gyulai Munkácsy Tejnél

2019-09-03

A gyulai telephelyű Munkácsy Tej Kft. jelenleg 350-es létszámú szarvasmarha állománnyal rendelkezik. A telep tulajdonosa, Ráki Péter a fejőstehén állomány bővítését tervezi, ami a borjak létszámának növekedését is maga után vonja. 

Itthon is egyre világosabb a felismerés, hogy a nagy teljesítményű tehén a borjúneveléssel kezdődik, az első életszakasz jelentősen és visszafordíthatatlanul befolyásolja a későbbi tejtermelő képességet. Tudjuk, hogy az üszőnevelés a legköltségesebb egy tehenészetben, hiszen ebben a szakaszban csak a ráfordításokat látjuk. De érdemes-e ezen spórolni, ha később csak az eladásra termelt tejjel tudja a tehén „ledolgozni” a korai ráfordításokat?

A Munkácsy Tejnél –mint az állattartásban szinte mindenhol- küzdenek a munkaerőhiánnyal, és az ebből adódó munkaszervezés kihívásaival. Az Alma Pro borjúitató automatával kiválthatjuk az emberi munkaerőt és ezzel párhuzamosan nemcsak a munkahelyi vagy tulajdonosi stressz csökken, hanem lehetővé válik a borjak szakszerű, ütemezett itatása, a napi tömeggyarapodás növekedése és a jobb teljesítmény.

Ráki Péter a kompromisszumok nélküli, modern megoldások híve, és úgy véli, érdemes még most befektetni a jövő technológiájába. Az emberhiány nem most kezdődött, a tendencia nem mutat jelentős változást, ilyenkor kockázatosabb az állandóság, mint a változás megpróbáltatásai. Hosszú távon pedig kecsegtető a kép: nagyobb haszon, kevesebb hibázási lehetőség, és a gép ritkán kér munkabért.

 

Munkácstej Almapro

A képre kattintva tekintse meg a referenciafotókat!

 

Miért az Urban Alma Pro-ja?

A telepen hagyománya van a jelentős arányú teljes tej hozzákeverésnek, ezért elsődleges cél volt a gép kiválasztásánál ez az opció. A naponta kiadott elegy 50%-a teljes tej, a másik fele 13% koncentrációban bekevert tejpótló.  Az összetétel mellett a napi mennyiség és az adagok száma egy, a telepvezető által programozott itatási görbe alapján történik. Jelenleg 11 liter a napi adag maximuma, de tervezik a mennyiség további emelését, mivel az igény szerinti itatással megnövekedett a borjak táplálkozási kedve.

Gyulán ismerik a metabolikus programozás tejtermelésre kifejtett hatásait.

 A funkcionális szövetek fejlődése és a fontos szervek teljesítménye (szív, máj, hasnyálmirigy, vese, tőgy, stb.) nagymértékben az első élethetek takarmányozásától függ. Az ekkor kialakuló tejtermelő szövetek határozzák meg, mennyi tejet lesz képes előállítani a tehén.

A telepvezető, Bálint Sándor elmondta, hogy az állatok beszoktatása meglepően gyors és zökkenőmentes volt: egy ember 2-3 nap alatt teljesen önjáróvá tette a borjakat. Ebben nagy segítséget nyújtott az Alma Pro vezérlőjének magyar nyelvű monitora. Ugyan az itatóautomata a legtöbb istállóba egyszerűen bevezethető, a Stallprofi javaslatára a régi zárt istállók „fakkosítása” a kiscsoportok számára úgy került kialakításra, hogy 2 klímazónás legyen. Gyulán 4 álláson megy a borjúitatás, ami azt jelenti, hogy 4x20-as kiscsoportokban tartják a borjakat a második héttől. A rendszer kiegészül a gyógyszeradagoló tartállyal, ami egyedi kezelést tesz lehetővé párhuzamos itatás mellett is. Így a beteg borjú célzottan és a napi adagjával együtt kapja a gyógyszert úgy, hogy a többi álláson az egészséges állatok számára a gyógyszermentes elegy folyamatosan elérhető.

 A gyulai telep a legmodernebb felszerelést választotta: a higiéniai itatóállásokban minden itatást  automatikus mosás és fertőtlenítés követ úgy, hogy a cumi ezalatt egy zárt kamrába visszabillen. Így az állat nem érintkezhet a vegyszerrel.

A higiéniai vonalat erősíti még a tejjel érintkező összes tartály, szivattyú, szelep és csőhálózati szakasz savas-lúgos mosása. A zárt rendszernek köszönhetően semmilyen szennyeződés nem juthat be.

A berendezés 2 hónapja üzemel, az eddigi tapasztalatok pozitívak: csökken a munkaerő-ráfordítás, a munkaszervezés egyszerűbb és hatékonyabb. Ami a borjak táplálkozását illeti, megállapítható, hogy jelentősen több tejet isznak és több abrakot is fogyasztanak, illetve a leválasztás sokkal zökkenőmentesebb. Kíváncsian várjuk a tömeggyarapodás ütemében megmutatkozó változásokat is. Ennek mérése a friss váltás miatt egyelőre várat magára, de a telepen tervezik állatmérleg integrálását a rendszerbe, így a napi növekmény is folyamatosan nyomon követhetővé válik.

További képdokumentációért kattintson ide:  http://www.stallprofi.hu/borjunevelo-referenciak

A projekttel kapcsolatos kérdéseivel hívja: +36706003664      

Munkácstej AlmaproMunkácstej AlmaproMunkácstej AlmaproMunkácstej AlmaproMunkácstej AlmaproMunkácstej AlmaproMunkácstej AlmaproMunkácstej AlmaproMunkácstej AlmaproMunkácstej AlmaproMunkácstej AlmaproMunkácstej AlmaproMunkácstej AlmaproMunkácstej AlmaproMunkácstej AlmaproMunkácstej AlmaproMunkácstej AlmaproMunkácstej Almapro

« vissza