Tel: (+36) 28 514-485
Aktuális

Ajánlatkérés

Szerviz, alkatrész

Professzionális borjúnevelés Pélyen

2017-10-19

Pélyen az ország legkorszerűbb borjúnevelőjét építettük meg, mely bízunk benne mintaként fog szolgálni. A telepi beruházások túlnyomó többsége mindezidáig a fejőház, termelőistálló és trágyatároló háromszögben mozgott. Ebben az is szerepet játszott, hogy a borjúnevelő korszerűsítése nem mutatkozik meg azonnal a bevételi oldalon, az viszont nyilvánvaló, hogy aki a borjúnevelésbe pénzt fektet, az a telep biztos jövőjét építi. A jól kidolgozott, szakmailag is erős lábakon álló borjúnevelés korszaka elkezdődött.

90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély
90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély
90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély
       

20 napos korig egyedi iglukban

Az anyától való elválasztást követően a borjak hagyományosan egyedi iglukba kerülnek. Fejlődésük megfigyelése, az egyedi beavatkozás, az átfertőzés elkerülése másképp nem lehetséges. A pélyiek hisznek abban, hogy a borjakat a természetes életmódnak megfelelően szoptatni kell, ezért a meglévő Steinmann-ketreceket átalakították cumis vödrös itatásra. A szopás serkenti a nyálképződést, amely pozitívan hat az emésztésre, a későbbi kérődzés kialakulására. Következő lépésként bekerülhetnek a telepre a mi profi iglujaink is.

 

A kiscsoportos tartás minden komfortjával 

A 2-3 hetes stabilizációt követően az állomány átköltözik az új borjúnevelőbe, ahol természetes körülmények között, 10-10 férőhelyes csoportokban töltik el az elkövetkező 80 napot.

   
90fh borjúnevelő - Pély   

A Stallprofi Kft-nél tervezett és előregyártott, félnyeregtetős, nagy belmagasságú ragasztott fatartós épületet úgy álmodták meg, hogy az istállóklíma és a fény optimális feltételei teljesüljenek. A csúcstechnikának számító, a déli oldalon 5m nyitással működő 40 m hosszú szélfogó függöny, téli napokon is gyakran nyitva van. Így használva ki a természetes benapozást. Az északi oldali alacsony szélfogó, hideg napokon mindvégig felhúzva marad, meggátolva a huzatos légmozgásokat. Meleg nyári időszakban mindkét oldalt teljesen nyitva tartják majd, hogy az intenzív keresztirányú légmozgás kialakulhasson.

 

Kifinomult részletek

A boxokat úgy építették meg, hogy a szomszédos csoportok egyedei ne érintkezhessenek egymással. A betonlábazat jól állja a gépi takarítást, a tetősíkig kifutó UV álló üreges PVC fal meggátolja a boxok közti fertőzéses légmozgást. A megoldás további előnye, hogy a kitelepítést követő takarítás nagynyomású mosása nem zavarja a szomszédos egyedeket. Itt is cumis vödörből itatják a borjakat. A MilkShuttle 250 literes mobil tejkiosztóval a gondozó az időjárástól védetten, kényelmesen végezheti munkáját, miközben van lehetősége megfigyelni az állatokat. 

   
90fh borjúnevelő - Pély   
       
A kombinált nyakbefogó az itatás után is bent tartja borjakat, amíg a szopási reflexet kielégítve a cumival játszanak. Az itatás végeztével a vödrök felhajthatók. További fontos kiegészítő a függesztett jászol, amely takarítás idejére lecsatolható. A nyakbefogó sor két oldalra szétnyitható, elősegítve a gépi takarítást és almozást. Vízitatásra a temperált cirkulációs csőhálózatra csatlakoztatott, fűtött zománcozott itatócsészék szolgálnak.   
       

A tejről való választást követően a borjak még 1-2 hetet a borjúnevelőben maradnak, hogy az utónevelőre való áttelepítés kevesebb stresszel járjon.

Az épület előnyei már most láthatók. Bíró András, a Pély-Tiszatáj Zrt. szarvasmarha ágazatának vezetője az alábbi előnyöket említi a kiváló állatkomfortnak köszönhetően:

 

az állatok vitalitása erőteljesen javult

kevesebb a beteg állat

problémamentes tömegtakarmányra való átállás

intenzívebb a takarmányfelvétel

borjú gondozóik örömmel használják a létesítményt.

    90fh borjúnevelő - Pély 
       
       
90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély
90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély
90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély90fh borjúnevelő - Pély

« vissza