Tel: (+36) 28 514-485
Tevékenységeink

Ajánlatkérés

Szerviz, alkatrész

Tervezés

Az istállótípusok közül technológiai bonyolultságát tekintve a hizlalda számít az egyik "legegyszerűbbnek". Ennek ellenére még egy 800 férőhelyes hizlalda technológiája is mintegy 200db külön-külön rendelendő tételből, azon belül pedig kb. 12.000 egységnyi beépítendő technológiai elemből áll. Gondoljunk csak bele, hogy mekkora lenne az esélye a hibátlan rendelésmenetnek abban az esetben, ha mindezt kétdimenzós, papír alapú tervekről próbálnánk meg összeszámolni, majd mondjuk egy táblázatban összegezni? Valószínűleg nagyon kicsi, de mi mégis folyamatosan azon dolgozunk, hogy minimalizáljuk a hibalehetőségeket minden fázisban, mert tudjuk, hogy ez a vevő előnyére válik.

 

 

 

 

 

 

 

Tervezési folyamat

Már meglévő, működő állattartó telepek korszerűsítése, új telepek létrehozása jelentős beruházási költséggel jár, amelynek megtérülésében jelentős szerepet játszik a termelés színvonala, a munkaerő-ráfordítás, a takarmány- és energiafelhasználás, valamint a trágya újrahasznosításának lehetősége. Mindezek eléréséhez nem elég a korszerű technológia. A telepi termelési koncepció, a  minden részletre kiható tervezés, a szigorú projektirányítás és a professzionális technológiaszerelés szintén része a sikeres megvalósításnak.

A tervezés a megrendelő igényeinek figyelembe vételével, a szakmai elvek és az állatjóléti törvény előírásainak betartásával történik az INVENTOR 3 dimenziós műszaki tervező szoftver segítségével. A fejlett szoftvernek köszönhetően a kiviteli tervekből egy gombnyomásra anyaglista nyerhető, mely pontos anyagrendelést tesz lehetővé, az alábbiakban ezt mutatjuk be részletesebben.

 

Ajánlati tervből 3D részletterv

A tervezés már az ajánlatadási folyamatban elkezdődik, akkor még 2 dimenziós, vonalas formában. Ekkor kerül sor az épület jellegének, kialakításának és a technológiai elemeinek tisztázására. A különböző megoldási lehetőségek közül végül a legoptimálisabbat kiválasztva elkezdődik a részletes tervezés.

 

A szerződés megkötése után a tervezési folyamat legizgalamasabb része elkezdődik. Az elfogadott árajánlat és vázlatos terv alapján megkezdjük az egyes technológiai egységek részletes, 3 dimenziós tervezését. Első lépésben megalkotjuk a leendő épület modelljét a falakkal, lagúnákkal, nyílásokkal, stb együtt, majd "üresen" létrehozzuk a különböző technológiai részegységeket (karámrendszer, rácspadló, szelllőzés, stb), mint egy díszek nélküli karácsonyfát. Az Autodesk Vault fájlkezelő rendszer használatával egyszerre több mérnökünk is nyugodtan dolgozhat a projekten és biztosak lehetnek abban, hogy minden módosítás azonnal látható lesz mindenki számára, így nem fordulhat elő olyan eset, hogy valamilyen változásról elfelejtjük tájékoztatni egymást. A technológiai egységeken végighaladva szépen feldíszítjük a közös a karácsonyfát, aminek az eredménye egy valóban az utolsó csavarig megtervezett épület. Természetesen nem kell minden egyes csavart minden alkalommal megrajzolnunk, mert egy központi elemtárban a lehető legtöbb technológiai elemet - ponotsabb nevén: modellt - már korábban megalkottunk, felruháztuk őket cikkszámmal, tulajdonságokkal és mértékegységgel.

 

Vannak viszont olyan, minden projekt esetében egyedi tervezési feladatok, amiknek a modelljét nem lehet előre megalkotni (pl. PE hígtrágya csőhálózat). A tervezési folyamat ezen részében az Autodesk Inventor sok egyéb lehetőségét is kihasználjuk: a Frame Generator segítségével például könnyedén készítünk szabványosított szálanyagokból (szögacél, U profil, stb) térbeli rajzokat, míg a Tube and Pipe modullal különböző lemezalkatrészeket hozunk létre.

A 3D-ben történő tervezés egyik legnagyobb előnye, hogy mindent azonnal látunk, de legfőképpen azokat a lehetséges hibaforrásokat, amik más esetben csak a kivitelezéskor jelentkeztek volna, veszélybe sodorva a projekt határidejének tartását és egyben a termelés megkezdésére kitűzött időpontot is.

 

Anyaglista és rendeléstervezet egy kattintásra

Ha már az épület minden technológiai egységét beterveztünk, akkor egy kattintásra egy ún. BOM (Bill Of Material) listát készít a szoftver, ami egy tételes anyaglista minden betervezett elem nevével, cikkszámával, súlyával és minden olyan adattal ami még szükséges. Ezt követően a vállalatirányítási rendszerünk szintén egy kattintással "beszívja" ezt a listát, amiből azonnal, szállítókra lebontva, cikkszámokkal ellátott rendelési tervezetet készít, majd egy újabb kattintással elküldi a rendelést a beszállítókhoz.